maanantaina, kesäkuuta 15, 2015

Helsingin henki 1975 ja 2015

Euroopan historiaan Helsingin nimi piirtyy kahdesti: olympialaisten yhteydessä 1952 ja Euroopan yhteistyö ja turvallisuuskokouksen voimalla 1975. Tuolloin syntyi ”Helsingin henki”, kylmää sotaa lämmittänyt yhteistyö, kun Neuvostoliitto ja Yhdysvallat saatiin saman pöydän äärelle. Suomi sai huomattavan paljon julkisuutta, ja Helsingin henki nousi symboloimaan liennytystä ja suurvaltojen välistä yhteistyötä.

Helsinki liittyy näin nimenä kriisien ja sovinnontekojen aikajanaan. Eurooppa on sodan, mutta myös rauhan maaosa: rauhansopimukset ja eurooppalainen historiakuva ovat liittyneet yhteen aina Westfalenista (1648) Wieniin (1815) ja senkin jälkeen muun muassa Versailles’ssa (1920), Jaltalla ja Teheranissa (1943–45). Jokainen kokous on jättänyt syviä jälkiä maanosamme politiikkaan, itseymmärrykseen ja diplomatiaan.
Kun tänä kesänä piipahdatte Helsingissä, käykääpä Finlandia-talossa katsomassa pientä sympaattista ETYK 40v –näyttelyä. Ja tietenkin: tutustukaa taloon! Se on kelpo aikakautensa tunnus. ETYK:in kokousisännyys kuvasti Suomen aktiivista pyrkimystä kansainväliseen liennytykseen. Finlandia-talolla, saman pöydän ääressä, istuivat Euroopan korkein valtiojohto sekä päämiehet Yhdysvalloista ja Kanadasta. Saksojen ykköset, liittokansleri H. Schmidt (BRD) puoluejohtaja E. Honecker (DDR) istutettiin vierekkäin alkupäähän, sillä kokouksessa noudatettiin maitten järjestämistä ranskan kielen aakkosten mukaan.

Presidentti Kekkoselle kokous oli ulkopoliittisen uran huipentuma, joka petasi hänelle nostetta jatkokauteen vuoden 1978 jälkeen. Kekkonen otti henkilökohtaisesti vastaan lähes kaikki lentäen saapuneet valtiojohtajat. Vain Neuvostoliiton Leonid Brežnev tuli Suomeen junalla. Kekkonen sanoi Etyk-konferenssin avajaissanoissaan, että tuskin mikään tapahtuma on nostattanut suomalaisissa sellaisia toiveita kuin Etykin kokoontuminen.
ETYK:n päätöspöytäkirja symboloi idän ja lännen liennytystä ja toisen maailmansodan tuloksena syntyneen tilanteen tunnustamista. Kolmas kori petasi uusia periaatteita, kuten ihmisoikeuksia, kansainväliseen kanssakäymiseen. Se alkoi pian rapauttaa kansandemokratioita ja työntää muun muassa Puolaa ja DDR:ää liikkeeseen, mikä lopulta vaikutti Berliinin muurin kaatumiseen.

Vaikka ETYK 1975 on historiaa, on se jättänyt vahvan muistijäljen. Ei ole sattumaa, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj järjestää järjestön 40-vuotisjuhlakokouksen Helsingissä ensi kuussa. On symbolisesti tärkeää, että kokous pidetään Finlandia-talossa kuten alkuperäinen ETYK-kokous. Parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoon odotetaan useita satoja osallistujia 57 jäsenmaan parlamenteista sekä kumppanuusmaista.

Tapaus on julkisuudessa aikaansaanut vähemmän rummutusta ja lievempää euforiaa kuin 1975 kokous. Se on outoa. Kuuluisat ETYK-arvot, turvallisuus ja yhteistyö, toteutuvat edelleen samalla tavalla kuin aikaisemmin: kohtaamalla, keskustelemalla ja luomalla yhteinen tahtotila paremmasta tulevaisuudesta. On jälleen tilausta tehdä Helsingin hengestä rauhan tekojen osa vuonna 2015.
(Julkaistu Lännen Median lehdissä sunnuntaina 14 VI 2015)

 

 

Tunnisteet: , , , ,