tiistaina, maaliskuuta 27, 2007

Ympäristöystävällinen silityslauta ja muita luontokertomuksia

Kaupasta tuli hankittua silitysrauta ja sen kaveriksi lauta. Jälkimmäisen kylkeen oli liimattu näyttävä vihreä tarra: Miljöanpassat strykbord! YMPARISTÖYSTÄVALLINEN SILITYSLAUTA! Koetin maistella sanaparia suussani, imeä ja ryystää sitä ja päädyin lopputulokseen: tässä kyllä jymäytetään ostajaa väärillä mielikuvilla niin että paukkuu. Laudassa oli tukevat, sisäänväännettävät, valkoiseksi maalatut metallijalat, komea aluminoitu päällyskangas ja reikäinen muovialusta, jonka päälle kangas oli vedetty.

Väänsin ja kääsin uunituoretta kodinkonetta ja koetin löytää sen ympäristöystävällisen sielun. Takaa selvisi: päällyskangas oli reilua puuvillaa! Tunne oli sama kuin Viipurin asemalla huijatuksi tulleella. Todellisuudesta ei niin väliä, tärkeää että mielikuva on oikea, turvallinen.

Näin toimii ruotsalainen yhteiskunta. Kun suuret ongelmat - nälänhätä, slummit, köyhyys ja kulkutaudit - on hoidettu pois päiväjärjestyksestä, on aikaa keskittyä pienempiin ongelmiin. Niistä keskeisin liittyy ympäristöön ja ekologiseen todellisuuteen. Täälläkin puhe ilmastomuutoksesta on sysännyt liikkeelle saarnamiehet ja -naiset profetiaalisesti pohtimaan maailmanloppua. Sen estämisen on vain yksi keino, elämäntapojen ekologistaminen. Tässä maassa se on helpommin sanottu kuin tehty. Jos missä, niin hyvin kaupungistuneessa Ruotissa on vieraannuttu alkutuotannosta. Elämä on pakattua, kiiltävää, hyvinvoivaa, laadukasta, kokovartalokoneistukseen perustuvaa, niin kovin keskiluokkaista ja kuluttamaan kehottavaa. Jos sähkö/bensiini loppuu, loppuu arki, ilman ekologisia virityksiä tai niiden kanssa (niin tosin kyllä loppuu Suomessakin..).

Ekologisk on kuitenkin maaginen sana. Kun sitä riittävästi toistaa ja varustaa arjen normaalit ilmöt, kuten nyt silityslaudan, luonnonläheisyyden määreillä, tuntuu hyvältä. Samalla tavalla kuin kotihiirestä, joka piilottaa pikku päänsa purukasaan ja kuvittelee olevansa turvassa...

Jokin ruraalinen alkuasetelma panee meidät täällä Pohjolassa reagoimaan luonnonmukaisuuden vaatimuksiin ja kiihottumaan ilmastomuutosprofetioista. On selvää, että asia on yhteinen, huoli jaettava ja toimiin ryhdyttävä - kollektiivisesti ja globaalisti. Meillä tulee paketin mukana omalaatuinen tarve syyllistää - sitä syyllisyyttä paikataan epäpätevillä lupauksilla. Metallinen silityslauta ei muutu ympäristöystävälliseksi vaikka voissa paistettaisiin. Todellinen muutos lähtee jostain syvemmältä...