keskiviikkona, syyskuuta 19, 2007

Maata puolustamaan...!

Takana kolme päivää 182. maanpuolutuskurssia. Juhlallinen avajainen Säätytalolla oli houkutellut paikalle kutsuvieraita, toimittajia ja muuta väkeä kurssilaisten ja kummikurssilaisten ohella (25 tuotta sitten). Komentaja Kaskelan puheesta nousi sittemmin haloo - hän edellytti reserviläisten määrää vähennettäväksi, mutta pitäytymistä alue- ja varusmiespalvelussa. Puolustusvoimat on kyllä keksinyt mahtavan pr-koneiston. Kursseja on järjestetty vuodesta 1961. Ne ovat saneet maineen keinona eliittiverkottumiseen, tuskin turhaan! Ryhmämme n 41 jäsentä edustavat valtion hallintoa ja elinkeinoelämää. Yksi kierkonmies on mukana ja yliopistomaailmasta on lisäkseni yksi professori - maanpuolutuskorkeakoulusta!

Maata puolustetaan istumalla kursseilla, kuulemalla luentoja valtion toiminnasta kriisien ja uhkien valossa. Kokeneita virkamiehiä nähty puhumassa, mainiota puolutusvoimen edustajia myös. Pitää kaivaa Tuntematon sotilas esiin, jotta pääsee verestelemään suomalaisten miestyyppien koko kirjoa. Yksi yhdistää sotilaita: jonkinlainen sisäänrakennettu rehtiys ja reiluus, armeijasnobbailu puuttuu meiltä tyystin. Suomessa armeija ja varusmiespalvelu tasoittavat luokkaeroja, muualla se saattaa niitä alleviivata. Silti ilahduin, kun näin miinalaivan konehuoneessa Marsalkka Mannerheimin kuvan.

Täysi paketti armeija-asiaa ja tutustumiskäynnit päälle. Emme silti ehdi kasva sotahulluiksi, mutta todellinen tietopaketti kurssi on. Suomalainen pragmaattisuus pääsee esille armeijan touhuissa. Jäin vain miettimään siviili- ja asepalveluksen jonkinlaita lähentämistä...asia on kun perheessämme iholla.