sunnuntaina, joulukuuta 07, 2008

Kaupunkisuunnittelua ja hotellihanke Katajanokalle

Pakko sanoa, nyt kun neljävuotisjaksoni Helsingin kaupunkisuunnittelu- lautakunnassa (ksltk) on päättymässä: tuntuu haikealta! Poliittinen viiteryhmäni sai ensimmäistä kertaa paikan tässä pääkaupungin arvostetussa elimessä, joka perustamisensa jälkeen 1964 on ollut vahvasti SDP:n läänitystä. Ja tietenkin kokoomuksen, sillä molemmat puolueet kun muodostavat ksltk:n "pyhän ytimen". Tälläkin kaudella lähes kaikki äänestykset ovat päättyneet lukuihin 5-4; kok ja sdp vastaan muut eli vihreät, vasemmistoliitto ja keskusta. Jälkimmäiset ovat koettaneet ottaa huomioon asukkaiden ja kansalaisjärjestöjen palautetta. Tämä vähemmistö on halunnut vaikuttaa esityksiin siten, että asukasnäkökulmaa kunnioitettaisiin asteen verran enemmän. Kuten numerot osoittavat, se on Helsingissä tavattoman vaikeaa...!

Kiehtovaa tässä kuviossa on se, ett ksltk:n kokouksista ei tihku tietoja julkistuuteen. Valtuusto, joka siunaa lautakuntien ja kaupunginhallituksen päätökset, on julkista mediateatteria. Todellinen päätöksenteko kaupungissa tapahtuu kuitenkin lautakuntatasolla. Siitä ei jää muuta asiakirjoihin kuin päätökset. Vilkas keskustelu, ärhäkätkin mielipiteet ja hupaisat debatit häipyvät historiaan, elleivät tule dokumentoiduksi jäsenten päiväkirjoihin tai blogeihin. Näin on harvemmin laita, ikävä kyllä.

Tällä kaudella 2005-2008 Helsingissä on tehty suuria suunnittelupäätöksiä. Lautakunnalle on tuotu uusia suuralueita, Keski-Pasilaa, Jätkäsaarta, Kalasatamaa, Myllypuroa, Laajasaloa jne. sekä metroa länteen ja liikennesiltaan itään. Pienemmistä kuvioista puhumattakaan. Lautakunnan kausi päättyy kiperään aiheeseen. Uuden suurhotellin suunnittelu Katajanokan rannalle on kirjoittavnut runsaasti kiihkeää keskustelua. Poikkeuksellista on se, että kaupungin ajamaa norjalaissijoittajan hanketta, lasista ristirakennusta, ei juuri kukaan ole asettunut kannattamaan.

Ensi torstain kokouksessa tehdään päätös. Se tulee olemaan vaikeaa! Suuret kok/sdp ajavat hanketta sitkeästi ja vihreissäkin on sille kannatusta. Itse koen asian tavattoman vaikeaksi. On tärkeää saada elämää keskusta-alueelle, mutta nyt runnottu kokonaisuus ei vakuuta. Ongelma on, että kaupunkikuva on ao. paikassa on jo pilkottu, kun Enson pääkonttori rakennettiin. Nyt maailman huippuarkkitehdit, Herzog ja De Meurion ovat tuottamassa samanlaista modernia laatikko kuin Aalto aikanaan 1960-luvulla. Herkälle satama-alueelle tuodaan rakennus, joka ei paikkaan sovi. Suomalaisen arkkitehtikunnan kritiikki on täysin perusteltua ja yhdyn siihen.

Eniten kysymyksiä herättää tapa, jolla hanketta ajetaan eteenpäin. Avoimuus on puuttunut, virkamiehet ovat neuvotelleet kaupunkimme parhaan paikan käytöstä tavalla, johon on vaiketa vaikuttaa. Lautakunnasta on tehty kumileimasin. Se ei lupaa hyvää tulevalle suunnttelukaudelle!

Tunnisteet: , ,

1 Comments:

Blogger Luovuksissa said...

Tämä kirjoitus osoittaa hyvin sen että kunnollinen kaupunkisuunnittelu on lähes mahdotonta tai sitä ei ole olemassa. Ratkaisut tehdään aina vanhan päälle, kun yritetään selviytyä eteentulevista ongelmista eri intressiryhmien ristipaineessa.

Oikeastaan kaupunkisuunnittelussa on kyse jonkilaisesta eteenpäin vyöryvän kaaoksen ohjailusta tai pahimpien karikoiden välttelystä...

9:34 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home