maanantaina, lokakuuta 27, 2008

New York ja kunnallispolitiikka

Kunnallisvaalit ovat ohi. Tulos on julistettu ja pulinat pois, kuten meillä päin on tapana sanoa. Kiitän kaikkia tukijoitani mahdollisuudesta jatkaa valtuutettuna. Työ on ollut haastavaa ja antoisaa! Teen edelleen parhaani luottamustoimessani. Uusi valtuusto on äänestäjiensä näköinen. Iloitsen vihreiden voitosta. Olemme olleet vihreiden kanssa monessa asiassa samoilla linjoilla kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Samalla suren oikeistolaisen populismin läpimurtoa kotikaupungissani. Oma poliittinen viiteryhmäni joutuu katsomaan peiliin. Ei mennyt hyvin tällä kertaa, ei. Keskustalainen viesti on edelleen sumea kaupungeissa.

Näitä ja muita kunnallispolitiikkaan liittyviä asioita sain miettiä viettäessäni muutaman päivän työtehtävissä vaalinalusviikolla New Yorkissa. Yhdysvallat panee kaikki aistit liikkeelle – niin tälläkin kertaa! Presidentinvaalit olivat läsnä, mutta lähinnä television äänekkäissä vaaliohjelmissa. Katutilassa levisi amerikkalainen elämänmuoto silmien eteen kaikessa karuudessaan, ja rikkaudessaan. Muutama asia pisti silmään: metelöivien, katutilaansa puolustavien köyhien ja kurjien määrä ja/tai näkyvyys on kasvanut. Amerikka ei enää ole valkoinen ja englanninkielinen. Maanosan latinalainen puoli on valloittamassa USA:ta. Espanja jyrää kaikkialla.

Nykissä on pakko pohtia liikennesuunnittelun roolia. Kun ihmisarvon kriteerinä on edelleen auto, näkyy se kammottavissa ruuhkissa. Taksit nytkyttelevät eteenpäin lentokentälle, ne täyttävät kaupungin kadut, ajavat röyhkeästi päälle, ohi ja yli. Silmiin pisti kuitenkin ajoneuvojen koon pieneneminen ja panostaminen julkiseen liikenteeseen. Metro tuntui turvalliselta ja Pennin asemalta, josta lähdin luennoimaan Rutgersin yliopistoon New Bunswickiin, kaikui klassinen musiikki!

Silti Yhdysvalloissa käy kuten aina käy: tulen tietoiseksi omista eurooppalaisista juuristani. Väsyn amerikkalaiseen touhuiluun, rehvastelevaan suoraviivaisuuteen ja leppoisaan lapsenomaisuuteen. Kaipaan elämän pieniä herkkuvivahteita, tapakulttuuria, eleganssia, makua. Ihailen yrittäjyyttä ja kapitalismin henkeä, mutta en haluaisi itse elää sen tahdissa. Luokkayhteiskunta kun suorastaan hyppi silmiin. Money counts, joka askeleella.

New Yorkista katsottuna suomalainen kunnallispolitiikka vaikuttaa kommunismilta. Silti puolustan sitä henkeen ja vereen; kansallisen vakauden ja modernin elämäntavan tuottamisessa eräs saranakohta on maalaiskuntien ja kaupunkien kunnallisuudistus (1865, 1972). Maallikot tulivat hoitamaan yhteisiä asioita maaseudulla kirkollisen sijaan. Kaupungeissa murros toi politiikkaan veromaksavia paikallisvaikuttajia.

Kunnallispoliittisella päätöksenteolla on ollut merkittävä rooli yhteiskuntarauhan tuottajana. Paikallisen politiikan avulla on tuotettu edistystä ja hyvinvointipalveluita. Sopii ruotsalaiseen tapaan puhua 1900-luvun ”hiljaisesta vallankumouksesta”. Kunnallispolitiikan avulla on meillä rakennettu sosiaalista, mentaalista ja kulttuurista yhteisöllisyyttä. Vaikka vaaleissa toisin annetaan ymmärtää, poliittiset vastakkainasettelut eivät hajota kunnallispolitiikkaa. Kaikessa päätöksenteossa haetaan määräenemmistöä, jotta asioita saadaan eteenpäin.

USA:n malli mielessä kysyn: mitä nousisi tilalle, jos kunnallisen itsehallinnon, yhdessä tekemisen tradition, demokratian ja kansanvallan periaatteet hylättäisiin? Saisimmeko konsensushakuisuuden tilalle ”pyssy ja raha” – politiikkaa itämafian tapaan tai vapaan kapitalismin kaikkia iloja kaupunkisuunnitteluun? Kannan ylpeydellä ja ilolla paikallispoliittisen päätöksenteon vastuullisuutta!

Tunnisteet: , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Onnea!
Ihanaa ja -turvallista, kun meillä helsinkiläisillä on kaltaisesi valtuutettu!

9:49 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home