maanantaina, tammikuuta 11, 2010

Kirjoja, kirjoja, enemmän kirjoja..

Antoisaa kuluvaa vuotta tämänkin vaatimattoman hengentuotteen lukijoille!

Koululaisena 1970-luvulla tuli ajatelleeksi, että miltä maailma mahtaa näyttää moisen ikuisuuden päästä, VUONNA 2010? Kasvoin aikakaudella, jolloin uskottiin, että talot muuttuvat munanmuotoisiksi ja lautaset käyvät tarpeettomiksi, kun saamme ravintomme tabletin muodossa. Liikkuminen tapahtuu kiskoilla kevyiden alumiinivaunujen avulla ja niin edelleen. Onneksi kaikki tuo oli – ja on – scifi-mössöä, joka ei koskaan toteutunut. Me ihmiset kun tapaamme kiintyä asioihin, joita kutsutaan ”perinteeksi” ja ”kulttuuriksi”.

Mökillä istuin kaksi viikkoa koiran kanssa…tai koira makasi kylpyhuoneen lämpöpatterin edessä ja minä kirjoitin, pääasiassa. Söin puolalaisilta porsliinilautasilta hyvää karjalanpaistia ja makaronilaatikkoa, lasissa raikasta suomalaista piimää! Nautin saunajuomani esi-isien tapaan, höyryävällä lumisella terassilla, ympärilläni pellavakangas ja jalassa huopatossut. Onneksi tulevaisuus tuli hitaampaa kuin taannoiset tekniikkaintoiset futuristit uskoivat!

Vakuutuin katsoessani jäätynyttä järvenselkää, huurun peittämiä puita ja pohjolan kirkasta sinistä valoa, että talvessa, siis kunnon valkoisessa talvessa, on jotain tavattoman terapeuttista. Kun kuu paistoi, kävelimme koiran kanssa iltalenkin taivaan valaisemana, vaikka oli pimeää. Sauvakävellessä lumi narskui mukavasti jalkojen alla ja toppatakin hengityksen huurtama edusta näytti kuin Grönlannin ylittäjillä. Siitä onkin aikaa, kun viimeksi tuli tarvottua -23 asteessa. ”Villaa päälle vain”, sanottiin jo lapsuudessani ja sitä nytkin kannatti toteuttaa. Apua antoi Sysmän bensa-asemalta ostamani puuvillainen kommandopipo, jonka syvensi piilevää talviterroristia identiteetissäni.

Talviloman parasta antia oli se, että oli aikaa a) kirjoittaa ja b) lukea, rauhassa, minkään muun toiminnon häiritsemättä. Ajattelun rauhaa ja kiireettömyyttä, kerrankin. Lukupaketin olin koonnut joululahjakirjoista sekä teoksista, joita arvioimme tulevina viikkoina Valtion tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan piikkiin. Ensimmäiseen ryhmään kuuluivat muun muassa Anna-Lena Laurénin uusin Venäjä – tai Kaukasus – kirja, jota kiva lukea. Laurén on poikkeuksellinen kirjoittaja, joka tuntee syvää innostusta kohdettaan kohtaan, ei sorru russo-fobiaan eikä kauhistele naapurimaan joskus kummallisia oloja. Syksyn ajan lukemista odottivat Paavo Lipposen muistelmat ykkösosa. Paljon työtä niiden takana ja oman elämän läpikäymistä. PL oli lukenut aikakausiensa historiaa, ja tutustunut minunkin ylioppilaskunnan historiaan. Ilahduin, kun kiitosta tuli rivien läpi. Tulkintani mukaan ns 60-luku rakentui ”tradition” varaan ja sen uudistamiseen, ja Lipponen allekirjoitti tämän tulkinnan. Samalla kumarrus minun suuntaani oli pyllistys muutamille muille…

Sitten oli paketissa paljon sotakirjoja, teoksia vuosista Neuvostoliitossa, Karjalassa, muualla maailmalla. Saksalaisten sotalapset täällä alkavat nyt saada hahmoa. Keskiaika ja lähihistoria purevat edelleen – paljon kirjoja molemmista. Sisustusta, luontoa ja tähtitavasta esittelevää kirjallisuutta riittää, samoin kultavuosi 1809 viritti monen kirjoitushaluja. Historia on vahva aihepiiri edelleen tässä massa! Hyviä pamfletteja alkaa taas ilmestyä – enemmänkin mahtuisi. Kaipaan esimerkiksi rohkeita tutkijapuheenvuoroja á la vanha huutomerkki! Sen uusi tuleminen on ollut hienoinen pettymys. Psykokirjallisuudella ja ihmissuhdeoppailla näyttää olevan loppumattomat markkinat täällä, kaiketi, siksi paljon niitä ilmestyy. Elämäkertojen suhteen 2009 oli vahva vuosi – pinossa ovat Pärre, Pekka ja Eero, tässä järjestyksessä.

Kaikki mukava loppui aikanaan, ja tänään oli harvinaisen helppoa liukua takaisin urbaaniin elämään. Lunta Helsingissäkin sopivasti ja raaka ilma. Kun kaupunginhallituksessa tänään palveluverkkotyöryhmän työn tulos, on kunnallispoliittisesta keväästä tulossa säpäkkä.

Tunnisteet: , , , ,

1 Comments:

Anonymous S Eykerman said...

Hej och gott nytt ar,

Har du tagit del av denna blogg;
www.centerbloggen.blogspot.com ?
Detta ar Svenska centerns distriktordforandes, Peter Ahlbacks, blogg.
Du var ju, allt enligt listan pa hans blogg, uppstalld och invald for Svenska centern i kommunalvalet 2008.
Vad tycker du om er distriktordf.s uttalanden ang. overgreppen i Jstad? (www.ot.fi)

6:46 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home