maanantaina, huhtikuuta 07, 2008

Helsinkiläinen vuoden mökkiläisenä 2008

Harvoin sitä meikäläinen näillä leveysasteilla saa kiitosta ja kunniaa. Nyt kun sain, laitan tähän luettavaksi perusteet. Olen liikuttunut ja otettu nimityksestä, joka luovutettiin Oma Mökki 08 -messuilla viime torstaina:

Työ- ja elinkeinoministeriön Saaristoasiain neuvottelukunta ja Suomen Messut ovat valinneet vuoden 2008 mökkiläiseksi Sysmän kunnan esityksestä professori Laura Kolben. Suomen kunnilla on ollut mahdollisuus asettaa oma ehdokkaansa vuoden mökkiläiseksi ja valinta tehtiin noin 50 ehdotuksen joukosta. Vuoden mökkiläinen valittiin nyt seitsemännen kerran.

Laura Kolbe ja hänen perheensä ovat viettäneet kesiään Sysmässä jo 1960-luvun alusta lähtien. Kolbe on toiminut Sysmän neuvottelukunnassa vuodesta 1995, kaksi viimeistä vuotta puheenjohtajana. Sysmän Suvisoiton tukiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2000 ja Sysmän yrityskummina vuodesta 2002. Laura Kolbe on myös Helsingin kaupunginvaltuutettu.

”Mökkeily edistää kaupunkien ja maaseudun vuorovaikutusta ja yhteisymmärrystä. Laura Kolbe on tutkijana paneutunut sekä kaupunkien että maaseudun asioihin niin kansallisesta kuin eurooppalaisestakin näkökulmasta”, perustelee valintaa Saaristoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mikaela Nylander.

Laura Kolbe kertoo puhuneensa viime aikoina paljon suomalaisten kaksoisidentiteetistä, kahden kodin perinteestä. ”Se on kansallinen vahvuus ja merkitsee elinvoimaa maaseudulle, saaristolle ja Lapille. Kaupunkiasuminen ja mökkielämä täydentävät toisiaan.”

Kolbe painottaa, että kuntien pitää pystyä vastaamaan vapaa-ajan asumiselle asetettuihin odotuksiin ja vaatimuksiin. ”Nyt halutaan väljyyttä, mukavuutta, rauhaa, palveluita, vahvaa kotiseutuidentiteettiä sekä kulttuuria. Mökkiläiset ovat huomattava voimavara ja monet ovat hyvin sitoutuneita kesäpaikkakuntaansa. Kunnissa tulisikin pohtia keinoja, miten saada vapaa-ajanasukkaiden ääni kuuluville – esimerkiksi kesävaltuustot ja vakinaiset neuvottelukunnat pitäisi saada toimimaan luontevasti”, Kolbe toteaa.

Sysmän kunta on edistänyt vapaa-ajan asutuksen syntyä aktiivisella kaavoituksella. Päijänteen ja kunnan pienten järvien rannoilla on valmiit rantayleiskaavat, Etelä- ja Pohjois-Sysmän rantayleiskaavaprosessi on jo pitkällä. Lähitulevaisuuden loma-asutuksen tärkein kehittämisalue on Päijänteellä. Päijätsalon lähialueiden ympärivuotista käyttöä helpottaa kunnan rakentama vesi- ja viemärijohto. Kunnallistekniikkaa on rakennettu myös mantereen puoleisiin osiin kuntaa.


1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Onnea nimityksestä! Valinta osui varmasti oikeaan henkilöön!
Hyvää jatkoa mökkeilevänä helsinkiläisenä sekä yhteiskuntavastuuta kantavana tiedenaisena!

10:50 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home