maanantaina, toukokuuta 17, 2010

Keskuksia ja periferiaa: Kajaani ja Sysmä

Aina mukava käydä Helsingin ulkopuolella puhumassa. Viime viikolla vietin päivän Kajaanissa, paikallisen Eurooppa-tiedotuksen vieraana, huipentamassa kevään luentosarjaa maanosamme ominaispiirteistä. Jo matkanteko antoi ymmärtää, että ihan lähinurkille ei olla menossa. Lento Kajaaniin hoitui Kuusamon kautta. Säästöä saadaan siitä, että linjoja yhdistetään? Matkantekoon meni nyt lähes 2t.

Kajaanissa oli jo kiva lämmin ilma ja leppoisat taksinkuljettajat. Kävelin ruutukaavaa päästä päähän, poikkeisin Kainuun radion toimitukseen, antamaan lausuntoja illan luentoteemasta ”eurooppalainen identiteetti”. Siitä paikallisen toimittajan kanssa puhuttiin eetteriin n 15min, unohtamatta aluepoliittista näkökulmaa. Itse puhetilaisuus Kajaanin miellyttävässä kirjastossa, jossa typografisesti ihana 1970-luvun henki. Kuten asiaan kuului, Kainuun Sanomien nuori miestoimittaja tule tekemään haastattelun ja kuvaaja kuvaamaan. Juteltiin niitä näitä eurooppalaisesta ja suomalaisesta historista ja löysimme yhteisen sävelen, kun toimittajakin oleskellut maailmassa, so. Baltian maissa.

Eurooppa-tiedotuksen tilaisuus kirjaston juhlasaliin kokosi paikalle mukavasti väkeä, noin 60 h. Eniten tässä luentosarjassa, mikä tietty ilahdutti, kun puhujina olleet mm. Esko Antola ja Hiski Haukkalaa. Puhuin identiteeteistä ei vain kansallisena juttuna, vaan myös muin teemoin, yhdistellen agraaria ja urbaania, teollista ja vähemmän teollista, itää ja läntää, pohjoista ja etelää, rajojen roolia, keskustaa ja periferiaa, meriä ja valtameriä jne. Reflektoin lisäksi Balkanin matkaani – se vielä vaikuttaa päässäni. Rajoista saatiin yleisökeskustelua, aiheena Kajaanin ”sulkeutunut” paikka, kun itäraja sulkeutui ja luonnollinen yhteys Sortavalaan, Viipuriin ja Pietariin sulkeutui. Niinpä.

Sysmässä oli viikonlopulla ihanaa työleiriä koko rahan edestä. Mökki saatiin kuntoon ja puutarha alkuunsa – nyt vain huolehdin orvokkejani, kun uusi ongelma, runsas kuivattava auringonpaahde yllätti. Kädessä oli uusi Yksi Sysmä –esite, johon oli koottu niin kunnan tapahtumakalenteri, kunnan paleluhakemisto kuin yrittäjäopas. Kokonaisuus oli näpäkkä, komea ja hyödyllinen. Kuten joku totesi, esite osoittaa, että Sysmässä on kaikkea, kuin kaupungissa! Osan ansiosta otan itselleni ja Suvisoitolle. Puheenjohtaja-aikaani 2000-luvun olin aloitteellinen yhteisesitteen ensivaiheen toteuttamisessa; sekin oli jo mallikas ja näyttävä suoritus.

Viime vuoden suuri saavutus Sysmässä on ollut tämä Yksi Sysmä –hanke. Se lähti liikkeelle strategiaan kirjatusta halusta pysyä itsenäisenä Sysmän kuntana Tämän etsikkoajan kunta ja sen eri toimijat ovat käyttäneet lujittamaan pitäjän vakinaisten ja vapaa-ajan asukkaiden sekä keskeisten toimijoiden yhtenäisyyttä. Se puolestaan on vahvistanut halua työskennellä yhteisen päämäärän puolesta. Yksi Sysmä -ohjelma tähtää sisäisen prosessoinnin kautta siihen, että kaikkien sysmäläisten ajatukset, sanat ja teot olisivat yhdenmukaisesti yhteistä hyvää edistäviä. .

Uutta on esim. se, että Yksi Sysmä –ohjelmassa aktivoidaan Sysmän kyliä omaehtoiseen toimintaan. Tällaisen oman kylän toiminnan kautta yritetään mahdollistaa kylien monipuolista toimintaa: välittää tietoa kylien välillä, järjestää yhteyksiä rahoittajiin, pyrkiä luomaan tiedotuskanavia kylien toiminnasta yleisölle, Nyt on suunniteltu ja toteutettukin Sysmän kylien IDEARIIHITALKOOT –tapahtuma. Ensin pohditaan yhdessä toiminnan ideoita ja tarpeita ja yhteistyökuvioita, myös oma-aloitteisuuden hengessä. Sitten katsotaan työnjakoa. Vastuu ei enää ole ”kaikkivaltiaalla” kunnalla, vaan aloitteellisuus siirtyy asukkaille. Tästä mallista ovat muutkin kunnat jo kiinnostuneet.
Hyvä Sysmä – jälleen kerran!

Tunnisteet: , , ,